EtkinlikYAZARLAR

Öğrenci ve ailelerine LGS tavsiyeleri

 Merhabalar, bugünden itibaren sizlerle yaşam içindeki tecrübelerimi sohbet tadında sizlerle paylaşacağım. Okuduğunuz zaman aklınızdaki neden? nasıl? niçin? ne yapmalı? gibi sorulara belkide cevap bulacaksınız ve dudağınızın kenarında küçük bir buğse belirecek.

Bugün en değerli varlıklarımız çocuklarımız için yaklaşmakta olan LGS sınavını seçtim.

Hepimiz çocuklarımız için güzel bir gelecek istiyoruz.Güzel okullarda okusunlar, güzel meslek sahibi olsunlar, mevkii sahibi olsunlar. Peki bunu yaparken çocuklarımızı doğru yönlendiriyor muyuz?

 Herşeyden önce şunu iyi bilmeliyiz bizler çocuklarımız için birer rol modeliz, bizden ne görüyorlarsa onu taklit ediyorlar. Mesela siz çocuğunuza ‘’kitap oku’’ deyip okumuyorsanız oda okumaz okuyormuş gibi yapar bu alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu günde yada belirli günlerde evde kitap okuma saati yapmanız, çocuğunuzla birlikte okumanız. Bir bakmışsınız çocuğunuz kitap kurdu olmuş .Peki okumak neden bu kadar önemli? Eğer okuduğunuzu anlamazsanız, seri okuyamazsanız size sorulanıda söyleneni de anlamazsınız.

  Çocuklarımız hep sınavlara tabii evet, peki her çocuk bu sınavlarda üstün başarı göstermek zorundamı? Çocuklarımıza bu konuda baskı yapmak onları doğru yönlendirmek mi? Bence meslek seçiminde öncelikle onları dinlemeliyiz, çocuklarımızın gerçeğini kabul etmeli, yeteneği hangi yönde ise o yönde eğitim alması ve iyi eğitim alması için çocuğumuzun yanında olmalıyız, yol gösterirken nedenini niçinini iyi anlatmalıyız.’’Sen mühendis ol,doktor ol’’demekle maalesef olmuyor. Bakıyorum çocuklar okul, etüt, özel ders, koşturup duruyor kusura bakmayın ama bu kadar yükleme yapınca çocuk sadece o yükün altında eziliyo. Kapasitesi belli çünkü strese giriyor ailesi onun için bu kadar fedakarlık yaparken o bunun karşılığını veremeyeceği için panikte, sınav gitgide yaklaşıyor netler ortada, kafada binbirtürlü düşünce var…Peki ne yapalım bırakalım ne halleri varsa görsünler mi ? Tabiki hayır ,öncelikle çocukların kapasitelerini, neye daha yatkın olduklarını iyi bilmeli bu konuda rehber öğretmenlerinizden yardım almalı. Çocuğunuz birebirmi yoksa grup çalışmasındamı başarılı buna gore ders aldırmalı ve bu dönemde sizde yaşam tarzınızı tamamen çocuğa odaklı değiştirmelisiniz. Örneğin o ders çalışırken Tv seyretmemek, eve misafir kabul etmemek…gibi.

Bir de MESLEK LİSESİ fobinizi anlamıyorum.  Bu konuda toplumda gerçekten çok fazla yanlış bilgi var maalesef. 27 yıllık eğitim hayatımın nerdeyse 15 yılını meslek liselerinde geçirdim. Çok fazla avantajı var bence bu avantajları meslek liselerine gidip öğrenmelisiniz.

Bu süreçte yapılan en büyük hatalardan biride özel yeteneklerinin olduğu alanda kısıtlanmaları.Spor, sanat…gibi.Bilinenin aksine bu faaliyetlerden çocuğu men etmek üzerindeki stress ve baskıyı arttırmaktan başka bir işe yaramaz ,bunun yerine azaltabilirsiniz. Lafın kısası çocuklarımız çok kıymetli,onların her daim yanlarında olduğumuzu manen çok hissettirmeliyiz .Düşüncelerini önemsediğimizi onlar için en iyisini istediğimizi davranışlarımızla iliklerine kadar yaşamalılar.

Bırakın çocuklarınız en iyi olduğu alanda ilerlesin. Sevdikleri işi yapmak için gösterdikleri çaba onları en güzel yere taşıyacaktır.

Sevgiyle kalın.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu