Başarı

Okul öncesi eğitim

Günümüzde özellikle çalışan annelerin en büyük sorunu, babaanne, anneanne, güvenip bırakacak büyükleriniz bir bakıcınız yoksa çocuklar ne olacak ! Ozaman okul arama sıkıntısı başlıyor. Doğal olarak çocuğunuzun en iyi okulda eğitim alması  için araştırma yapmaya başlıyorsunuz.

Peki iyi okul kavramı nasıl olmalı? İçini neler doldurmalı? Çocuğunuz yuva çocuğu ise net öncelikle güvenilir , sınıfları, uyku odası, mutfağı temiz, her sınıfta mutlaka yardımcı öğretmen ve öğretmenleri eğitimli olmalı. Çocuk mutlu olmalı.

Şu yanılgıya lütfen düşmeyin,’’şukadar branş dersimiz var, şu kadar saat yabancı dil dersimiz var, psikoloğumuz var, varda var. Peki bu varların içinde çocuk nerde. Dikkatinizi çekerim 24 aylıktan -36 aylık arası çocuklardan söz ediyoruz. kalın motor becerilerinin yanında ince motor becerilerinin gelişmesi gereken süreç…

Kendinize şunu sorun 2-3 yaşında ki  çocuğum en az 8 saat başka bir ortamba kalacak bu süreci nasıl geçirmesini isterim! Benim cevabım; çocuğum mutlu olsun, eğlenerek öğrensin, bahçesi büyük olsun, şarkılar söylesin, spor yapsın, kessin yapıştırsın, hikayeler öğrensin, güzel ve temiz yemekler yesin,t uvaletler hijyenik olsun, güleryüzlü öğretmeni olsun…İnanın bana çocuğunuzun mutlu olması, kendini güvende hissetmesi herşeyden önemli.

Oku löncesine geldiğinde ise durum biraz daha karışık ama temelde yine güvenlik ve temizlik önemli.

Net olan eğer özel okula vermeyi planlıyorsanız o zaman  mutlaka ilkokul eğitimine başlayacağı okulun anasınıfı olmasında çocuk açısından faydası büyük

Şimdi bir sürü eğitim modelleri var. bunun sisteme, siz görüşmeye gittiğinizde anlatılıyor, anlatılıyorda bu eğitim sistemlerinin ne kadarı bizim kültür yapımıza uygun ? Tartışılır. Şunu demek istiyorum okulda aldığı eğitim  evde destekleniyor mu?

Çünkü eğitimde süreklilik esastır. Okulda her işini kendi yapması istenen bir sistem,mutfağa giriyor tabağını kendi taşıyor, elmasını kendi kesiyor, eve gelince ‘’şimdi düşüreceksin, bir yerini keseceksin ‘’ uyarıları ne oldu şimdi. Bazı okullarda çocuklara okadar yükleniyorlar ki mesela çocuk 2 basamaklı sayıları toplayıp çıkartıyor,yazmaya başlıyor okuyor, çocuk ilkokula başlayınca ne oluyor biliyor musunuz eğer sınıfında aynı seviyede öğrenciler yok ise sil baştan üstelik öğrendiklerini unutması isteniyor çünkü harfleri yanlış yapmayı öğrenmiş. Adı üstünde okul öncesi, düz çizgi çizsin, yan çizdi çizsin, yatay çizgi çizsin, rakanları öğrensin, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, saygı, yabancı dil öğrensin, renkleri, hayvanları, şarkılar…fazlasına gerek yok ki, sonra çocuklar bunalıyor okula gitmek istemiyor, çalışmıyor, direk tembelliğe alışıyor veee  siz onu bir şekilde motive edemezseniz, çocukta öğrenmesi için bir heyecan yaratamazsanız maalesef çocuğun tüm eğitim hayatı olumsuz etkileniyor. Lütfen dünyada eğitim konusunda Kore, İrlanda, İsveç eğitim sistemklerine bir bakın hangisinde bu kadar yükleme var? Göremezsiniz ve hepsi kendi yaşam tarzlarına, kültür yapılarına uygun eğitim sistemleri geliştirmişler.

Yazdıklarımı ne olur yanlış anlamayın, yıllarca anaokullarında görev yaptım, eğitim camiasında her kademeden eğitimci arkadaşım var , bunlar herkesin ortak sıkıntısı.

Sizlere önerim, Çocuğunuzun kendisini keşif edebileceği, kendini ifade edebileceği, üstüne basarak söylüyorum sporun sanatın, gerektiği kadar eğitimin olduğu temelde iyi ve doğru insan olmayı öğreneceği, temel alabileceği okullarımız olması ilerisi için  atılabilecek en doğru adım olacaktır.

Kendinize iyi bakın….

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu