Güncel

TGF, Sansür uygulaması bir an önce kaldırılmalıdır.

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca Basında sansürün ilk kez kaldırılışının 115. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ‘’ gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması çok önemlidir” dedi.

Karaca; Sansür artık günümüzde kalmasa da şekil değiştirerek baskıcı rejim şeklinde üstü kapalı uygulanmaktadır. Bizler her şeye rağmen 24 Temmuzu Basın Bayramı yerine Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü olarak kutluyoruz dedi.

Karaca açıklamasının devamında şunları söyledi;
“24 Temmuz 1908 yılında ülkenin gelişmesi için atılmış en büyük adımlardan biri olan basında sansürün kaldırılması ile birlikte günümüze kadar gelen şartlar dahilindeki gazetecilerin özgürlükleri ile alakalı gelişmeler ve bunun yanı sıra yetersiz kalan kanunlar gazetecileri zor duruma düşürmüştür. Basın susturularak değil, özgürleştirilirse demokrasinin gereği yapılmış olur. Biz bir yanda sansürün kaldırılışını kutlarken, diğer yanda günümüzde sansür maalesef dolaylı veya dolaysız şekilde sürmektedir. Bu bağlamda gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması çok önemlidir. “Basın Meslek Yasası” günümüz şartlarına göre yeniden yapılandırılmalıdır. Halkımızın haber alma özgürlüğü anlamına gelen, gerçek basın özgürlüğüne kavuşuncaya kadar bizler mücadelemize TGF olarak devam edeceğiz”

Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin ve dezenformasyonun önüne geçilmelidir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.

Gazeteler Şehirlerin arşividir.

Bugün geldiğimiz bu noktada özellikle yerel basınımızın unsurları olan gazeteler, televizyonlar, radyolar ve internet haber siteleri karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır. Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamaları neredeyse güçleşmiştir. Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan yerel yönetim desteklerinin devam etmesi şehirlerimizin arşivi olan gazetelerimiz için büyük bir önem arz etmektedir’’

Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Özgürlük ve Dayanışma Gününü kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dileriz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu