Etkinlik

Beyazay Derneği’nden ‘Ön yargıları yıkıypruz’ semineri

Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çayırova Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi tarafından, Yerel Destek Programı kapsamında destekli, “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” projesi kapsamında Çayırova’da düzenlenen “Önyargıları yıkıyoruz semineri” etkinliğinde Çayırova’da 750 ortaokul öğrencisiyle yapılan anketin sonuçları kısmen paylaşıldı.

Yüzde 10’unun (75 kişi) bir engelli arkadaşı oldu. Yüzde 60’nın (450 kişi) engelli arkadaşı olmadı. Yüzde 30’u (225 kişi) engelli arkadaşının olmasını istemiyor.

Yüzde 25’i (185 – 190 kişi) engelliler ile ilgili bir kaynak okudu. Yüzde 35’i (260 – 265 kişi) okumadı. Yüzde 10’u (75 kişi) okuyacak kaynak bulamadı. Yüzde 30’u (225 kişi) okumak istemiyor.

Yüzde 40’ı (300 kişi) engelli bir akranı ile aynı sınıfta eğitim görmek istediğini söyledi. Yüzde 33’ü (250 kişi) “Hayır” dedi. Yüzde 10’u (75 kişi) için fark etmez. Yüzde 17’si (125 – 130 kişi) görmek istemediğini söyledi.

Eşitti anket sonuçlarını özetle şöyle değerlendirdi: “750 öğrencinin ankete verdiği yanıtların sonuçlarını görüyorsunuz. Güzel bir şey var. ‘Derneğimizin faaliyetlerinden haberdar olmak ister misiniz?’ sorusuna verilen cevaplar bizi motive etti.

Anketten çıkan sonuca göre insanlar, engellileri tanımıyor. Tanımadığı için iletişim kuramıyor. İletişim kuramadığı için de birlikte faaliyet yapamıyoruz. İnşallah bu anketler sayın belediye başkanımızın desteğiyle biz Çayırova’da en az yüzde 5 oranında değişim, destek bekliyoruz.”

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin yüzde 5 oranını az bulması üzerine, “Başkanım, o zaman daha çok destek vermeniz lazım” deyince Çiftçi’den “Sonuna kadar” yanıtı alan Eşitti, “Yaşar Başkanım da (KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak) burada. Hedefimiz Kocaeli’nin de yüzde 5’i” dedi.

 

 

Böyle programlarda bir araya gelmeyeli uzun zaman olduğunu kaydedip mutluluğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Eşitti, “Çayırova Belediyesi engellilerle alakalı çalışmalarda lokomotif olma özelliğini sürdürmeye devam ediyor. Çok önemli bir çalışmanın ikinci programını Çayırova’da belediye ile birlikte yapıyoruz” dedi.

Projenin isminin “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz”, Çayırova’da düzenledikleri çalışmanın isminin, “Önyargıları yıkıyoruz semineri” olduğunu kaydeden Eşitti kendi yaşadığı vaka üzerinden örnek verdi: “Projelerden sorumlu başkan yardımcımız Tuncay Bey ile davetli olduğumuz yemekli bir etkinlikte garson arkadaş Tuncay Bey’e ne almak istediğimizi sordu. Sonra da beni kast ederek, ‘Arkadaş ne alır?’ dedi, bana sormuyor. Biz şimdi bunu değiştireceğiz. ‘Siz ne alırsınız?’ diyecek. Bu algıyı yıkacak, bunu sağlayacağız inşallah.”

 

Eşitti programa desteklerinden ötürü Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi şahsında Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Tuzcu’ya, Belediye Kültür İşleri Müdürü Yetare Takır’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a ve tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Çayırova’da bu değişimi sağlayacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

AKP kurucularından, 22 ve 23’ncü dönem AKP İstanbul Milletvekili, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva; derneğin Çayırova’daki Kocaeli Şubesi tarafından “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” projesi kapsamında Çayırova Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Önyargıları yıkıyoruz semineri” etkinliğinde konuştu.

“Değişik değişik önyargılar karşımıza çıkar. Kimisi çok basit. Benim annem babam fakir diye çocuğunun okuyamayacağını, zengin olamayacağını zannediyor. Herkesin karşılaştığı önyargılar var. Engellilere yönelik önyargıları ise biraz daha sağlama almışlar. Kolay kolay değişmiyor.”

Lokman Ayva sözlerine salondaki katılıma vurgu ve methiyeyle başladı: “Bu tablolar, muhteşem tablolar. Bugünler için Allah’a binlerce kez şükretsek azdır. Çünkü Covid döneminde bir ay boyunca asansöre dahi binmeyerek, yani ne badireler atlattık. Hepsi geçti, sıkıntıların hepsi geçer. Önemli olan bizlerin doğru olması. Önemli olan hayatı doğru anlayıp sürdürmek.

Yine güzel bir vesileyle, hayırlı bir işte bir araya geldik. Bu hayır işi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi, Çayırova Belediyesi, Türkiye Beyazay Derneği el ele verdiler.

‘Ön yargıları değiştirelim, kaldıralım. Birbirimizi sıkıntıya sokan ön yargılar ile değil de faydalı düşüncelerle birbirimizi karşılayalım diyorlar. Sizler de lütfettiniz. Teşrif ettiniz. Bu büyük akşamı güzelleştirdiniz. Daha büyük hayırlara, güzelliklere vesile olsun dediniz. Ben de belediye başkanlarımızı, siyasi parti yöneticilerimizi, STK’larımızı, kulüplerimizin temsilcilerini, muhtarları, hanımefendileri, beyefendileri, gençleri çocukları sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Allah mübarek etsin efendim.”

Ardından önyargıya değindi: “Önyargı deyince illa sakatlara, özürlülere, engellilere karşı ön yargı olmuyor. Size karşı ön yargı da var. Mesela bir tane böyle değişik kıyafetli hanımefendi oluyor. Bir başkası, ‘Onun kıyafetine baktığımda oruç tutacağını zannetmezdim’ diyor mesela. Onun kıyafetiyle ilgili ön yargısı var.

Öbür tarafta; ‘Falan yerliyim’ deyince, ‘Onun, o köylü olduğunu düşündüğümde ben bunları bilmez zannediyordum.’..

Bir başkasının şivesine bakıp, ‘Bu şivede birinin bilgisayar kullanacağını tahmin etmezdim’…

Değişik değişik önyargılar karşımıza çıkar. Kimisi çok basit oluyor. Benim annem babam fakir diye çocuğunun okuyamayacağını, zengin olamayacağını zannediyor. Herkesin karşılaştığı önyargılar var. Engellilere yönelik önyargıları ise biraz daha sağlama almışlar. Kolay kolay değişmiyor.

O yüzden Kocaeli Beyazay böyle bir adım attı. Ama inanın değiştirmek çok zor. Engellilere dair önyargıyı değiştirmek dünyanın en zor işlerinden birisidir.

Çünkü öyle bir şey ki, Abese süresinin ilk sekiz ayeti bunun için inmiş. Peygamberimiz Mekke’de tebliğe uğruyor. İnsanlara dini, kendisinin dinin peygamberi olduğunu anlatacak. O arada ama biri geliyor o meclise. Millet birbirine çekiyor. Cenab-ı Hak’ta sırf sekiz ayeti bu meseleye dair indiriyor. Bu önyargılar her zaman vardı ve sırf bundan dolayı Cenab-ı Hak bu önyargıların değişmesi için ayet serisi indirdi.

Bizim bu önyargıları değiştirmemiz lazım. Önyargılar aslında hem karşımızdakini hep kendimizi hapsetmek demektir.

Mesela bana dediniz ki, ‘Körün teki ne anlasın okumaktan, işten güçten falan’ Böyle bir önyargınız var. Böyle olunca beni işe yarar hale getiremediniz. Size yük oldum. İyi mi oldu.

 

Peki önyargılı insan kendini nasıl hapseder. Önündeki gerçeği göremez. Benim eğitim görevliliğimi bir türlü öğrenemiyor. Kendisini hapsetmiş, çıkamıyor.

Çocuğunuzun okuyabileceğine inanmazsanız alın size önyargı. Hapsetmişsiniz kendinizi. Komşunuzun daha iyi şeyler, güzel hal hareketler yapacağına inanmazsanız kendinizi hapsetmişsiniz.”

 

 

Lokman Ayva, başka bir programı nedeniyle açılış konuşmalarının ardından salondan KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak ile birlikte ayrılan Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’ye atfen de; Keşke Bünyamin Başkan sazı ile gelseydi de belediye başkanlarının saz çalmayacağına dair önyargıyı değiştirseydik” diye atıfta bulundu.

Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin Çayırova Belediyesi tarafından da desteklenen “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” projesi kapsamında Çayırova Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Önyargıları yıkıyoruz semineri” etkinliğinde söz alan Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, etkinliğin açılışında Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti tarafından kısmen paylaşılan anket sonuçlarını değerlendirdi. Çiftçi, Beyazay Kocaeli’nin Z kuşağıyla anketindeki negatif sonucun toplumdaki bilinç eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. 2023’te hizmete girecek engelliler merkezinde hedefin birlikte yaşam olduğunu kaydetti:

“Anket sonuçları bilgisizlikten, bilinç eksikliğinden kaynaklı. Yoksa vatandaşımız milletimiz kadirşinastır, fedakardır. Biz derneklerle birlikte biraz daha bilinçlenme noktasında çalışırsak, gayret gösterirsek inanıyorum ki sonuç alacağız.

Çayırova’da engelliler merkezimiz yoktu. İlçemizde engelliler merkezi inşaatına başlamıştık. Yıl sonuna kadar inşaat çalışmaları bitecek. Önümüzdeki sene tefrişatını tamamlayıp hizmete açacağız. Buradaki hedefimiz birlikte yaşama keyfine varmaktır. İnşaatını bitirdiğimizde engelliler merkezimizde sadece engelliler olmayacak. Hep birlikte olacağız.”

Başkan Çiftçi sözlerine, “Hepimiz Rabbimizin yarattığı kullar olarak dünyada eşit ve adil bir şekilde yaşadığımız müddetçe huzur içinde oluruz. Bu bilinçle Rabbime hamdolsun, Furkan kardeşim daha çok destekten söz etti. Şüphesi olmasın. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu konularda engelli kardeşlerimize olsun, ihtiyaç sahibi kardeşlerimi olsun sonuna kadar kayıtsız şartsız her zaman yanlarında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bu program vesilesiyle bir aradayız. Güzel bir çalışma olacak. Başından sonuna kadar da belli başlı bilinç oluşturma anlamında kaktı sunacağına inanıyoruz” diyerek başladı.

Sosyal çalışmalarda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı örnek aldıklarını kaydeden Çiftçi, “Cumhurbaşkanımız ülke yönetimine geldiği günden itibaren engelli bireylerimizin, kardeşlerimizin önündeki engellerin kalkması adına birçok çalışmaya imza attı. Hamdolsun bizler de genelde bu çalışmaları yaparak birlikte yol yürüyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız Sayın Büyükakın’ın da bu konuya özel hassasiyeti ve ilgisiyle inşallah hep birlikte daha huzur içinde yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

Salondaki Çayırovaspor ve Çayırova Gümüşspor’un sporcularına atıfla, “Gençler, sporcular. Tekrarlıyorum, hepimiz birer engelli adayıyız. Doğru mu? Allah korusun. Kaza geçirsek, başımıza bir hal gelse ne olacak. Birlikte yaşama kültürünü ne kadar çok başarır, birbirimize aşılarsak bu anlamda daha çok huzurlu olacağız” diye konuştu.

Çiftçi sözlerini; “Hepinizi, milletimi, ilçemi çok seviyorum. Bu güzel programdan ötürü dernek yöneticilerine, Ankara’dan gelenlere, tüm konuklara teşekkür ediyorum. İnşallah daha güzel çalışmalarda, hedefe yürünecek projelerde birlikte olmak dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek tamamladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yaşar Çakmak, Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin Çayırova Belediye Kültür Merkezi’ndeki “Önyargıları yıkıyoruz” seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, sözlerine KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın selamıyla başladı.

Çakmak, “Hepimizin eksiği olabilir. Dünya imtihan dünyası. Eğer birbirimize destek olursak, sahip çıkarsak, birbirimizi anlamaya çalışırsak, birbirimiz için hayatı güzelleştirmeye gayret edersek imtihanda başarılı olmuş oluruz. İşin aslı budur” dedi.

 

Çayırova’daki programa Darıca’da kısa adı DAREN olan Darıca Engelliler Merkezi’nin Bayramoğlu’nda, Basın İlan Kurumu’nun eski yerinde 80 engelli ile çalışma sürdürdüğünü belirten Çakmak, “Hep beraber hayatımızdaki engelleri kaldıralım. Dünya, imtihan dünyası. Cenab-ı Allah dileseydi herkesi bir tarağın dişleri gibi kendisini bilen, O’na ibadet eden, huzur içindeki melekler gibi yaratabilirdi. Tıpkı bizi farklı farklı yarattığı gibi” dedi.

Caddelerde, sokaklarda bazen kafasını bir şeye takmış olmaktan sebep kendi kendine konuşan kişilere rastladığını kaydeden Çakmak, “Cenab-ı Allah kalplerdeki, beyinlerdeki engeli kaldırsın” dedi.

Yakın tarihe kadar engellilik halinin gerek ülkemiz gerek dünyamızda bir kusur, ayıp olarak görüldüğüne dikkat çeken Çakmak, “Asla kusur, ayıp değil. Engelliler gizleniyorlardı. Sadece anne baba çekiyordu yükü. Oysa hepimizin işin bir ucundan tutması önemli” diye konuştu.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı, eski milletvekili Lokman Ayva’nın engellilere yönelik çok güzel önderlikler yapıp ufuk açtığını; Furkan Uğur Eşitti’nin Çayırova’da gayret ettiğini kaydeden Çakmak, “Herkes imkanları ölçüsünde çaba sarf ederse bunun sevabı çok büyük. Bu salonu dolduran herkes aynı duyguda. Hepinize teşekkür ediyorum. Hepinizden Allah razı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu