Başarı

Çocuk ve spor

 

Özellikle küçük yaş grubu ailelerinin bana en çok sordukları soru ‘’hocam çocuğumu spor’a başlatmak istiyorum neyi tavsiye edersiniz.?’’  İnsan hareket eden bir makina gibidir, sağlıklı bireyler yetiştirmek istiyorsanız kesinlikle çocuklarınızın spor yapmasına imkan tanımalısınız. Peki neden ilk cimnastik?

Bütün branşlara bakın temelinde ve içinde mutlaka cimnastik vardır. Cimnastik spor’un anası olarak tanımlanır. Spor hayatına cimnastik ile başlayan bir çocuk hangi branşa geçerse geçsin 10 adım önde başlar.

Cimnastik hem kız hem de erkek çocuklara hitap eden fiziki ve ruhsal gelişimi sağlayan özellikle başlama yaşı 3 yaş olduğu için tüm sporların öncesinde yer alabilen, olimpik bir branştır.

Cimnastik çocuklar üzerinde fiziki gelişimi sağlarken aynı zamanda da estetik bir görüntüye sahip olmalarını, boylarına göre kilo ve vücut kas kitlelerini dengelemelerini sağlamaktadır.

     Dengekuvvetçabuklukesneklikel-göz / sinir-kas koordinasyonukontrol ve
bedenini bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmaktadır. Duruş bozukluklarını düzeltir.

Buraya kadar süper bu bilgileri çoğunuz zaten biliyorsunuz, çağımızda merak edipte ulaşamayacağımız bilgi yok gibi. Burada önemli olan çocuğun doğru eğitim alması ve siz bunu nasıl anlarsınız!

Özellikle 3 -4 yaş çocuklar  kendi vücut ağırlığı ile yapabilecekleri, hedefin önce kuvvet ve esneklik çalışmalarını kapsayan, çocuğun eğlenerek hareket ettiği ve tüm bunları yaparken temel jimnastik duruş ve basit yuvarlanmaları öğrenebildiği bir çalışmanın içinde olmasıdır. Şunu net bilmelisiniz ki ‘’cimnastik kendi vücut ağırlığınızla yer çekimi kuvvetine karşı koyabildiğiniz tek spor branşıdır.’’

Cimnastiğin kendi arasında birçok dalı bulunmaktadır, Artistik cimnastik, ritmik cimnastik, aerobic cimnastik, parkur cimnastik, aero dans, akrobasi cimnastik, serbest cimnastik ve bu dalların  hepsinin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Her vücudu esnek olan çocuk  bu branşların hepsini yapar diye birşey yok. Kas yapısı, esnekliği, müzik kulağı,korkuları, algısı, vücut yapısı, kalça genişliği, bacak yapısı…braş seçiminde önemli o yüzden sizi doğru yönlendirecek eğitmenlerle çalışmaları, sabırlı olmalı ve pes etmemelisiniz.

 Bazen bana gelen velilerimiz ‘’hocam çocuğum 4 yıldır cimnastik yapıyor, bize sizin çocuğunuzdan birşey olmaz diyip yolladılar ama vücudu çok esnek, birçok hareketi yapıyor biz şimdi ne yapacağız ?Yani söylenecek çok şey var ama susacağım, koskoca 4 yıl! 

Bunun şöyle açıklamaya çalışayım, tek yönlü çalışma yapılıyorsa hitap ettiği branşa çocuğun yapısı müsait olmaya bilir, diğer branşlar  bünyesinde yoksa çözümü göndermekte bulmuş olabilirler ama en azından başka branşa yönlendirerek iyi niyetli olunurdu. Yada 9 yaşında çocuk çok istiyor ailede kulübün yolunu tutuyor. Çocuk takla atıyor, köprü yapıyor, kartal oturuyor, oooo çok iyi ben bunu yarışmacı yaparım deniyor ‘’nasıl olacaksa o yaşta’’sonra basit iki seri ile okul yarışmasına giriyor çocuk tabii kendi kategorisinde başka sporcu yok hasbel kader derece alıyor velide sanıyor ki çocuk çok iyi ama yaş ilerliyor bunun dengesi var, barfiksi var, paraleli var, atlama masası var, sadece yer minderi yok doğal olarak çocuk zorlanıyor sonuç ; ya sakatlık yada ‘’daha fazla ilerlemiyor…’’

Cimnastik ciddi emek isteyen, çalışma saatleri uzun meşakatli özel bir spordur.

O yüzden gözlemlerinizi iyi yapın ve lütfen araştırın, veli bilinci çok önemli.

Çocuklarımız en değerli varlıklarımız ve onlar herşeyin en güzelini hak ediyor.

Sevgi ile kalın

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu